Hultsfredsfestivalen

Hultsfredsfestivalen var under 90-talet och första halvan av 00-talet Sveriges största musikfestival. På Hultsfredsfestivalen har publiken genom åren kunnat njuta av en stor variation genrer, eftersom festivalen alltid har varit genreöverskridande. Men även om olika metalgenrer och dansmusik har gjort gästspel på festivalen är pop och rock ändå de dominerande genrerna.

Hultsfred arrangerades för första gången år 1986, och hölls då i Hultsfreds folkpark. Det var föreningen Rockparty som låg bakom festivalen till en början, och fram till år 1993 arrangerades den årligen utan några större förändringar, och med stor framgång. Det ledde till att man just år 1993 utökade festivalen från en tvådagarsfestival till en tredagars. År 2005, då slutet av Hultsfreds guldålder närmade sig, hade festivalen 31 800 besökare. Hultsfredsfestivalen har blivit ett ikoniskt namn i svenska festivalsammanhang, och genom festivalens historia har stora artister som Motörhead, Iggy Pop, Ramones, Oasis, Björk, The Cure, Rage Against the Machine, Black Sabbath, Kent, Marilyn Manson, Rammstein, Morrissey, System of a Down, 50 Cent och Pet Shop Boys uppträtt på festivalen.

År 2010 meddelade dock Hultsfredsfestivalen AB att de skulle ansöka om konkurs, och att festivalen det året, som skulle ha blivit den 25:e Hultsfredsfestivalen, skulle ställas in på grund av bristande biljettintäkter. Man hade då sålt endast 5 000 biljetter fram till två veckor före festivalen.

Året därpå övertogs dock festivalen av FKP Scorpio, som arrangerade festivalen år 2011 och 2012. Året därefter skedde dock stora förändringar, då företaget meddelade att man skulle flytta festivalen och istället arrangera den i Stockholm. Festivalen fick då namnet Hultsfred goes Stockholm, och arrangerades i Sigtuna.

Detta väckte reaktioner i Hultsfred, och en alternativ festival arrangerades på det gamla festivalområdet i Hultsfred under namnet This Is Hultsfred. Denna festival blev en stor framgång – faktum är att den blev den första Hultsfredfestivalen sedan år 2008 som gått med vinst. Det såldes ungefär 1 600 biljetter till festivalen.

Om du inte har möjlighet att åka på Hultsfred eller någon annan festival i sommar, men ändå vill komma i festivalstämning, kan du lösa problemet om du bara har ett växthus på tomten. Genom att ta in en rejäl högtalare, förslagsvis en som du kan koppla till din mobil, kan du spela upp dina favoritlåtar från artisterna som du ville se på sommarens festivaler, och känna svetten rinna från värmen i växthuset, precis som du skulle göra när du står och dansar i publiken på en varm sommarfestival.

Post Navigation